2. Molenpolder Tienhoven

Schaatser: Robbert van Vliet

Molenpolder is een buurtschap die valt onder de gemeente Stichtse Vecht in Utrecht. Niet ver van de Loosdrechtse plassen (zie Noord-Holland). Het is ongeveer een half uurtje fietsen vanaf de stad Utrecht en het is een klein natuurgebied van ca. 75 hectare, bestaande uit voormalige trekgaten en legakkers, veelal overwoekerd door moerasbos. Een legakker, ook wel zetwal of kraag genoemd, is een strook grond in het veengebied, waar het met een baggerbeugel uitgebaggerde veen op te drogen werd gelegd om er turven van te maken. De trekgaten zijn dan dus de met water gevulde akkers waar het veen is uitgebaggerd. Beetje achtergrond kan geen kwaad…

De Molenpolder wedijvert vaak met de Leersumse plassen in Utrecht als het erom gaat waar als eerste geschaatst kan worden.

Januari 2012 konden Wilma en ik samen weer eens op de schaats. Ze kocht ’s middags nieuwe schaatsen bij Collard schaatssport. Toen op fiets door naar de Molenpolder. We maakten een rondje van 2 km. In één van de trekgaten even uitrusten. En onderweg bij Hans Blekking even een chocolademelk drinken. Hans schaatst er rond met zijn sleetje met koek en zopie…en ook weleens iets sterkers.

Kom je niet op de fiets, maar met de auto, dan kun je het beste parkeren aan de Oudedijk en de Westbroekse Binnenweg in Tienhoven.

 
 

 

Beelden uit 2017. Deze niet met een drone, maar met een vrij steady arm gemaakt. Mooi hoor!