1. Veluwemeer

Schaatser: Luc Vroom

Total distance: 30.53 km
Download file: 2021-02-12-09-29-56.gpx

Februari 2021. Het kan eindelijk weer. Vrij genomen van het werk en op naar Elburg.  Geparkeerd bij Kitesurfing-Veluwemeer. Parkeerkosten zijn €5,-, maar die heb  ik er graag voor over. Dan sta je ook aan het water , nee ijs en pal naast de koek-en-zopie voor als je weer terug bent van je tocht en dat is ook wat waard. Het beste blijf je ook aan de oostkant van de vaargeul, dus dan is deze opstapplek ideaal.

Extra laagje aangedaan deze ochtend, wat het is goed koud. Om 10:30 is het nog onder de -5 en de noordoostenwind maakt het snijdend koud, tenminste als je hem tegen hebt. En ik had hem vol in de rug het eerste deel.

Het eerste stuk ijs is mooi en met dat duwtje in de rug en het uitzicht hier over die grote plaat ijs, voel ik mij de koning te rijk. Wat is het heerlijk om dit weer te kunnen doen!

Van Elburg gaat het richting het Europarcs resort ter hoogte van Nunspeet. Inmiddels ook delen gehad van niet al te best ijs en beroerd ijs.  Even wat eten en opdrinken wat ik bij me had en dan lonkt het toch om door te gaan. Het is hier zo groot, dat je nog niet precies ziet waarheen. Het wordt rustiger en rustiger om me heen totdat ik bijna bij Harderwijk ben. Ondertussen heb ik de sneeuw al onder me door zien waaien, met me mee natuurlijk.

Dan draai ik me om en merk ik pas goed hoe koud die wind is als je hem tegen hebt. De vaart gaat er flink uit en nu lijken er nog veel meer slechte stukken ijs op te doemen. Er zijn stukken bij waar je echt niet normaal kunt schaatsen. Ik zie niet veel mensen en het is hier “ieder voor zich en God voor ons allen”.  16 km terug tegen de wind in en ik ben blij als ik weer terug ben. Tank wat bij met o.a. een hemels broodje gehaktbal en ben voldaan na deze eerste tocht van deze winter. Spaar wat krachten voor de komende dagen is mijn smoes, maar ben eigenlijk gewoon moe. Wat een avontuur weer. Geweldig!

Adres Kitesurfing-Veluwemeer is Flevoweg 5 in Elburg

Mooie impressie, al zag ik zelf minder mooi ijs, dan wat ik hier zie.