Zwitserland

Engadin dal

Schaatser: Luc Vroom

In het Engadin dal in het Zuid oosten van Zwitserland, vind je enkele hoge meren op >1700 meter hoogte. Daarnaast kennen ze skate lines, zeg maar de Flevonice baan van weleer, maar dan zonder koelapparatuur, en met hoogteverschillen. Ook een aparte ervaring! De omgeving is er geweldig met bergen tot 4000 meter hoog. Wat een kans om skiën, langlaufen en schaatsen te combineren in één wintersport vakantie!

De Silsersee is de meest westelijke van de meren en het heeft een magistrale omgeving. Als dan ook nog eens de zon meewerkt en in de middag de toppen van de bergen belicht, is het één groot feest.

Impressies vanaf de Silsersee, eerst met een dunne laag sneeuw en later, na een korte dooiperiode en weer vorst, met zwart ijs.

Dit filmpje is van februari 2023, terwijl de anderen zijn van eind 2021 / begin 2022.

Op het schaatsen op deze meren in de winter heb je geen garantie. Zaak is dat als het water bevriest het een tijdje niet moet gaan sneeuwen, net als waar dan ook natuurlijk. Maar het is hier geen Weissensee waar grote veegmachines het ijs opkomen om te gaan vegen. Hier vinden de meeste wintersporters het juist wel mooi om te langlaufen over de meren. En dan heb je de sneeuw juist nodig. Verwarring ligt soms op de loer als je het met een Zwitser hebt over skating, is ook een langlauf techniek namelijk.

Situatie eind 2021 was als volgt. Het Lago Bianco bovenop de Bernina Pas op ruim 2200 meter hoogte was al dicht gesneeuwd voordat een mooie ijslaag kon ontstaan. Volgens de locals moet je hier de meeste mazzel hebben op een goede ijsvloer. Zoek maar eens op youtube waar je dan op getrakteerd wordt. Dan zie je deze man genieten.

Sankt Moritzersee en de Silvaplanersee hadden weliswaar een mooie dikke ijsvloer, maar de sneeuw verpestte het schaatsen. Hier maakte de korte dooiperiode het alleen maar erger omdat niet alle sneeuw weg dooide voordat het weer ging vriezen.  Toch, op de laatste dag dat we er waren, was er een baan van 1 km geprepareerd op de St. Moritzersee.  Verwacht alleen geen team zoals dat van de mannen van Norbert Jank op  de Weissensee. Valt er hier veel sneeuw, dan is het denk ik over en uit.

Goede bron is de Facebook groep “Engadin, das schönste Tal der Schweiz“-Gruppe met ruim 12 duizend leden. Stel je vraag over de ijscondities en je weet waar je aan toe bent.

Engadin kent twee skate lines of Eiswegen, zoals ze het daar noemen. Een daarvan is de Madulain Eisweg. op een traject van 2,5 km is de sneeuw platgedrukt en daarna gesprenkeld tot een Flevonice baan zonder koelmachines die de boel bevroren houden. Deze baan wordt goed onderhouden. Weergaloos dit en dan komt ook nog eens de wereldberoemde Bernina Express trein langs dit traject zoals in dit filmpje.

Skateline Albula in Surava was gesloten in de winter van 2021-2022 vanwege Corona. Maar voor volgende jaren: